22/04/2017: Tine is als vijfde geëindigd in de Ironman North-American Championship Texas. De zege in de harde, snelle wedstrijd ging naar Jodie Robertson (VS; 8:56:32). Michaela Herlbauer (Oostenrijk; 8:59:31) en Maja Stage-Nielsen (Denemarken; 9:01:00) kaapten plaatsen twee en drie weg. De eindtijd van Tine was 9:06:08: “De nieuwe generatie komt eraan, maar mijn goeie vorm ook.”

 

Eind maart botste Tine tegen een vrijwilliger in de Ironman 70.3 Puerto Rico. Het resultaat was een gehavende schouder (slap lesion en zware contusies) waardoor ze drie weken lang haar arm niet kon opheffen en dus ook niet kon zwemmen. Toch was Tine ambitieus naar Texas vertrokken na een goeie stage in Lanzarote met veel fiets- en loopkilometers. Toen ze terug kon beginnen zwemmen, voelde dat prima aan. Maar de wedstrijd zou natuurlijk de echte test worden.

 

En wat voor een test werd het. Lauren Brandon zwom gisteren de tegenstand op een hoopje. De Olympische zwemster was zelfs sneller dan alle pro mannen. Het gevolg was dat Tine als elfde uit het water kwam met bijna 12 minuten achterstand. De opdracht was duidelijk: alles geven om terug in de wedstrijd te komen. Dat lukte prima. Halverwege het fietsgedeelte had Tine zich opgewerkt naar de derde plaats. In de tweede helft moest ze wat gas terugnemen en kreeg ze het gezelschap van een aantal sterke fietssters. Ze kwam samen met Robertson, Stage-Nielsen en Kaye binnen in T2 op 6:30 van Brandon. Na de eerste ronde van de marathon zag het er nog even naar uit dat een podium binnen de mogelijkheden lag, maar de sterke lopers haalden de bovenhand. Tine moest nog alles uit de kan halen om Brandon bij te benen en in de laatste honderden meters plaats vijf binnen te halen.

 

Ondanks haar podiumambities blikte een nuchtere Tine tevreden terug op de Ironman Texas: “De exceptionele fietsbenen van 2016 heb ik nog niet, maar ik voel dat ik er dicht bij zit. De crash in Puerto Rico kostte me enkele minuten in het zwemmen, maar uiteindelijk had ik hier had ik vooraf best voor willen tekenen. Het harde werk van de afgelopen weken heeft gerendeerd, het afzien ook. Ik heb de hele dag gevochten voor wat ik waard was, geen fouten gemaakt en het beste uit mezelf gehaald tot in de laatste kilometer. Daarom ben ik toch blij met mijn vijfde plaats. Ik heb ze afgedwongen. Het is duidelijk dat de nieuwe generatie eraan komt. Maar op mijn terrein, op een zware fietsparcours, kan ik ze aan. Ik weet na vandaag dat ik naar mijn topvorm aan het groeien ben. Mijn schouder houdt het en de schade is beperkt gebleven. Mijn marathon was goed en ik heb karakter getoond om die vijfde plaats te pakken. Dat geeft vertrouwen. Nu eerst even herstellen want ik voel dat ik diep ben gegaan. En dan rustig bekijken wat de volgende wedstrijd wordt.”