5/6/2016: Tine heeft vandaag de Ironman van Frankrijk gewonnen. Het was haar vijfde overwinning in Nice. Ze won de wedstrijd ook in 2009, 2010, 2012 en 2014. Dit jaar maakte Tine er een echte tour de force van met de snelste fietstijd ooit (05:05:03) en een sterke eindtijd (09:22:04). Emma Bilham (Zwitserland; 09:28:55) en ex-wereldkampioene Leanda Cave (VK; 09:45:06) vervolledigden het podium. Nauwelijks halverwege het seizoen heeft Tine al een indrukwekkende zegereeks neergezet. Ze won eerder dit jaar ook al de Ironman 70.3 Puerto Rico en de Ironman 70.3 Pays d’Aix.

 

Tine is niet de snelste zwemster en met de aanwezigheid van Cave hoopte ze haar achterstand in het water te beperken tot 10 minuten of beter.  Het werd veel beter: een vijfde zwemtijd, 5:30 na Cave. Op de fiets ging Tine er meteen als een speer vandoor. Na 37 kilometer had ze de leiding overgenomen en was ze definitief alleen weg. Na de volledige 180 kilometer fietsen had ze een voorsprong van 12 minuten op Bilham en bijna 23 minuten op Cave. De volgende opdracht: een sterke, verstandige marathon. Die kwam er. Ze overwon een fysiek dipje halverwege de marathon om vervolgens gecontroleerd te finishen.

 

Tine was vanzelfsprekend dolgelukkig met haar vijfde zege in Nice. “Nice winnen blijft speciaal. Hier is het voor mij begonnen. En nu heb ik mijn ‘manita’, mijn vijfde titel. Mijn overwinningen in Puerto Rico en Pays d’Aix gaven me zelfvertrouwen maar ook de drive om op de volledige afstand te bevestigen. Ik wil steeds beter doen,” vertelde ze. “Het begon nochtans slecht vandaag. Ik kreeg een slag in mijn gezicht waardoor er water in mijn brilletje liep. Tegen dat ik terug bij mijn mijn positieven was, waren de snelste zwemmers al weg. En dan heb ik de hele tijd alleen gezwommen. Net daarom ben ik tevreden van mijn zwemprestatie. Ik heb helemaal alleen hard gezwommen. Ik was zelfs duizelig toen ik uit het water kwam. Gelukkig was dat op de fiets snel voorbij. Ik heb me 180 kilometer echt sterk gevoeld. Het scenario was ook anders dan ik had verwacht: in plaats van een grotere zwemachterstand weg te moeten werken, kon ik nu een gat slaan en voor dat fietsrecord gaan. Ik merk dat ik dit jaar mentaal een stuk weerbaarder ben geworden. En op bepaalde momenten in een wedstrijd kan ik dat bewust in mijn voordeel gebruiken. Zo kreeg ik het tussen kilometer 15 en 20 van de marathon fysiek heel moeilijk. Op andere momenten zou dat het begin van een negatieve spiraal kunnen zijn. Nu ben ik rustig gebleven en heb me er mentaal doorgewerkt tot ik me fysiek beter voelde. Deze overwinning geeft dan absoluut een extra boost om het de rest van het jaar even goed te doen.”